S–a înfiinţat Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale

 

de I. BÂRSAN
22 martie 2013
Ziarul Tribuna

S–a înfiinţat Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Asociaţiei de Prietenie - Ille et Vilaine Sibiu - ing. Gheorghe Budrală, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice "Mărginimea Sibiului" a anunţat că joi, 21 martie, la Alba Iulia a avut loc Adunarea Generală de constituire a Federaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale din România. Asociaţia din Sibiu se numără printre cei 9 membri fondatori ai Federaţiei (Satu Mare, Baia Mare, Arad, Iaşi, Suceava, Harghita, Vâlcea, Sibiu şi Alba), iar preşedintele Gheorghe Budrală a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei. Ca preşedinte al Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România a fost ales Călin Matieş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale, Ecologice şi de Casă din judeţul Alba.
Printre obiectivele asumate de conducerea FNPPTR în 2013, se află protejarea produselor tradiţionale şi a producătorilor tradiţionali, promovarea acestora pe piaţa comunitară, autorizarea şi înregistrarea lor la nivel european, cât şi organizarea la nivel naţional a unor pieţe şi târguri specifice, cu schimburi tradiţionale culinare.
În context, s-a tras un semnal de alarmă asupra "exploziei" de produse tradiţionale (amintim aici produsul tradiţional "parastas" - cruci, prescuri, colaci, înregistrat în judeţul Sibiu). În prezent, sunt înregistrate 4.700 de produse tradiţionale atestate. Numai în judeţul Sibiu sunt atestaţi 57 de producători de brânză tradiţională. La polul opus s-a vorbit de "iritarea" patronatelor din industria alimentară faţă de produsele tradiţionale, în condiţiile în care unii operatori alimentari produc produse tradiţionale în mod industrial (cozonaci de casă, plăcinte de casă etc.)
"De doi ani de zile ne luptăm pentru obţinerea denumirii de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi Specialitate Tradiţională Garantată (STG), pentru câteva produse tradiţionale sibiene: sloi de oaie, brânză telemea şi de burduf etc. Din păcate, la Ministerul Agriculturii ne lovim de o uşă ferecată. Caietele noastre de sarcini sunt depuse. Lipseşte însă Organismul de Verificare şi Control din cadrul MADR. Acum suntem la stadiul de promisiuni", a declarat vicepreşedintele FNPPTR, ing. Gheorghe Budrală.
S-a mai vorbit şi de pericolul ca Ordinul 690/2004 (în baza căruia s-a făcut atestarea produselor tradiţionale) să fie abrogat. Adică, toate atestatele de produse tradiţionale obţinute până acum să fie aruncate la coş. Ar fi mare păcat..
Scroll to top