Târgul de produse tradiţionale, puricat de inspectori şi comisari


de Adrian POPESCU – Ziarul Tribuna – 26 martie 2012

 

Sâmbătă şi duminică a avut loc prima ediţie a Târ­gului de produse tradiţionale şi ecologice din acest an. Târgul de bucate tradiţionale reprezintă un pol de atracţie pentru toţi cei care sunt în căutarea produselor transil­vănene autentice, a bucatelor realizate după reţete tradi­ţionale, cu ingrediente sănă­toase. Selecţia realizată de organizatori reprezintă, ca de fiecare dată, o garanţie a autenticităţii produselor puse în vânzare. La primul târg, numărul fermierilor şi produ­cătorilor de specialităţi tra­diţionale nu a fost prea mare. Totuşi, cei prezenţi au avut produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Sigur Muzeul Astra a regrupat producătorii în zona unde se preconizează să se ridice un spaţiu arhitectural tradiţional celor din vechile sate româneşti. Toate produsele aduse de producători locali au respectat tehnicile de preparare tradiţională a produselor expuse spre vânzare. Târgul de produse tradiţionale şi ecologice organizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale şi e­cologice Mărginimea Si­biului, Fundaţia Adept, Fun­daţia pentru Dezvoltare şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu sprijinul Con­siliului Judeţean Sibiu a fost "călcat" şi de inspectorii şi comisarii care vizează au­tenticitatea şi calitatea produselor..

 

www.muzeulastra.ro

În zilele de 24 - 25 martie 2012, între orele 10 - 17, va avea loc prima ediţie a Târgului de produse tradiţionale şi ecologice din anul 2012. Foarte căutat pe parcursul anilor trecuţi, târgul de bucate tradiţionale reprezintă un pol de atracţie pentru toţi cei care sunt în căutarea produselor româneşti autentice, a bucatelor realizate după reţete tradiţionale, cu ingrediente sănătoase, atent selecţionate. Selecţia realizată de organizatori reprezintă, ca de fiecare dată, o garanţie a autenticităţii produselor puse în vânzare.

Târgul îşi propune să promoveze fermierii şi producătorii de specialităţi tradiţionale de calitate, să prezinte produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi să ofere, prin intermediul animaţiilor culinare prezente în cadrul fiecărei ediţii, ocazia retrăirii atmosferei din vechiul sat românesc, în care astfel de evenimente reprezentau prilejuri de întâlnire, de discuţii, dar şi de petrecere, de gustare a unor mâncăruri delicioase preparate la ceaun sau pe grătar.

La această primă ediţie de primăvară şi-au anunţat participarea 14 producători care vor oferi spre vânzare produse din carne (caltaboş, lebăr, cârnaţi de casă, tobă), brânzeturi (telemea, brânză de burduf), dulciuri tradiţionale, precum şi preparate tradiţionale de post: pâine de casă, dulceţuri, gemuri, sirop, zacuscă, turtă dulce.

Participarea a fost numeroasă la toate ediţiile târgului de până acum, mii de vizitatori luând cu asalt standurile producătorilor, pentru a se aproviziona cu pâine de casă, cârnaţi de porc sau de oaie, telemea, cozonac, plăcinte şi multe alte bunătăţi specifice Mărginimii Sibiului. Toate produsele sunt realizate în cantităţi mici, de producători locali, respectându-se tehnicile de preparare tradiţionale.

Târgul de Produse Tradiţionale şi Ecologice este organizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice Mărginimea Sibiului, Fundaţia Adept, Fundaţia pentru Dezvoltare prin Patrimoniu Cultur Natur şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

Muzeograf Alexe Adrian

 

Pecia, telemeaua şi pastrama revin la Muzeul ASTRA


de Adrian POPESCU – 22 martie 2012 – Ziarul Tribuna

 

În zilele de 24-25 martie 2012, între orele 10-17, va avea loc prima ediţie a Târgului de produse tra­diţionale şi ecologice din anul 2012. Târgul de bucate tradiţionale reprezintă un pol de atracţie pentru toţi cei care sunt în căutarea produselor româneşti au­ten­tice, a bucatelor rea­lizate după reţete tradi­ţionale, cu ingrediente sănătoase. Selecţia reali­zată de organizatori re­prezintă, ca de fiecare dată, o garanţie a autenticităţii produselor puse în vân­zare. Târgul îşi propune să pro­moveze fermierii şi pro­ducătorii de specialităţi tradiţionale de calitate, să prezinte produse tra­di­ţionale atestate de Minis­terul Agriculturii şi Dez­voltării Rurale şi să ofere, prin intermediul animaţiilor culinare prezente în cadrul fiecărei ediţii, ocazia re­trăirii atmosferei din vechiul sat românesc, în care astfel de evenimente reprezentau prilejuri de întâlnire, de discuţii, dar şi de petrecere, de gustare a unor mân­căruri delicioase preparate la ceaun sau pe grătar. La această primă ediţie de primăvară şi-au anunţat participarea 14 producători care vor oferi spre vânzare produse din carne (caltaboş, lebăr, cârnaţi de casă, tobă), brânzeturi (telemea, brânză de burduf), dulciuri tradiţionale, precum şi preparate tradiţionale de post: pâine de casă, dulceţuri, gemuri, sirop, zacuscă, turtă dulce. Toate produsele sunt realizate în cantităţi mici, de producători locali, respectându-se tehnicile de preparare tradiţionale. Târgul de Produse Tradiţionale şi Ecologice este organizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice Mărginimea Sibiului, Fundaţia Adept, Fundaţia pentru Dezvoltare şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu..

 

www.cultura.sibiu.ro

21.03.2012

Târgul de produse tradiţionale şi ecologice revine la Muzeul ASTRA

Locul: Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber)
Perioada: 24-25 martie 2012
Organizatori: Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice Mărginimea Sibiului, Fundaţia Adept, Fundaţia pentru Dezvoltare prin Patrimoniu Cultur Natur şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu

În zilele de 24 - 25 martie 2012, între orele 10 - 17, va avea loc prima ediţie a Târgului de produse tradiţionale şi ecologice din anul 2012. Foarte căutat pe parcursul anilor trecuţi, târgul de bucate tradiţionale reprezintă un pol de atracţie pentru toţi cei care sunt în căutarea produselor româneşti autentice, a bucatelor realizate după reţete tradiţionale, cu ingrediente sănătoase, atent selecţionate. Selecţia realizată de organizatori reprezintă, ca de fiecare dată, o garanţie a autenticităţii produselor puse în vânzare.
Târgul îşi propune să promoveze fermierii şi producătorii de specialităţi tradiţionale de calitate, să prezinte produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi să ofere, prin intermediul animaţiilor culinare prezente în cadrul fiecărei ediţii, ocazia retrăirii atmosferei din vechiul sat românesc, în care astfel de evenimente reprezentau prilejuri de întâlnire, de discuţii, dar şi de petrecere, de gustare a unor mâncăruri delicioase preparate la ceaun sau pe grătar.
La această primă ediţie de primăvară şi-au anunţat participarea 14 producători care vor oferi spre vânzare produse din carne (caltaboş, lebăr, cârnaţi de casă, tobă), brânzeturi (telemea, brânză de burduf), dulciuri tradiţionale, precum şi preparate tradiţionale de post: pâine de casă, dulceţuri, gemuri, sirop, zacuscă, turtă dulce.
Participarea a fost numeroasă la toate ediţiile târgului de până acum, mii de vizitatori luând cu asalt standurile producătorilor, pentru a se aproviziona cu pâine de casă, cârnaţi de porc sau de oaie, telemea, cozonac, plăcinte şi multe alte bunătăţi specifice Mărginimii Sibiului.
Toate produsele sunt realizate în cantităţi mici, de producători locali, respectându-se tehnicile de preparare tradiţionale.
Târgul de Produse Tradiţionale şi Ecologice este organizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice Mărginimea Sibiului, Fundaţia Adept, Fundaţia pentru Dezvoltare prin Patrimoniu Cultur Natur şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

 

Atac la produsele tradiţionale


de Ioan VIDRIGHIN – 7 februarie 2012 – Ziarul Tribuna

Recent, la o emisiune TV cu tematică agricolă, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară, a lansat un atac dur la produsele tradiţionale, făcute de falşi ciobani sau producători agricoli. El spunea că, în România găseşti unde vrei şi unde nu vrei aşa- zise produse tradiţionale. În opinia lui ar trebui "să existe o evidenţă clară a tuturor celor care pun în vânzare produse tradiţionale. Atât locurile de vânzare, cât şi cantităţile ar trebui limitate şi controlate. Ca în Uniunea Europeană, unde micii producători îşi pot comercializa mărfurile numai în zona de producţie". Minea este de părere că acest tip de produse "trebuie să fie expuse doar în cadrul unor târguri de profil, organizate în general în week-end, şi nicidecum în mod constant în raioanele supermarket-urilor sau ale unor magazine". În Sibiu, Asociaţia Judeţeană a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice "Mărginimea Sibiului" procedează de la înfiinţare numai în acest mod. Ei îşi vădesc acum seriozitatea prin tenacitatea prin care se pregătesc să obţină cele două certificări: DOP (Denumire de Origine Protejată) şi IGP (Indicaţie Geografică Protejată). Nu înţeleg însă mânia proletară a lui Sorin Minea care îndeamnă ANSVSA şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului la "controale riguroase asupra produselor tradiţionale, pentru a limita prezenţa pe piaţă a mărfurilor falsificate, dar şi pentru a asigura o fiscalizare corectă". Eu, unul, aş sugera ca aceste controale să se facă în paralel, şi să vedem cine respectă mai bine reţeta de fabricaţie: producătorii tradiţionali sau marii producători?

 

Scroll to top